Reseptit

Helppo glögijuustokakku jouluun

Joulukuussa ei suunnitteilla ole matkailua, vaan hyvää ruokaa ja yhdessäoloa. Näistä lähtökohdista syntyi myös helppo juustokakku ensimmäiseen adventtiin ja isäni syntymäpäiville. (Joulu)herkkujen leipominen on toki muutenkin yksi lempipuuhiani. Resepti on erityisen helppo, mutta myös täysin päästä keksitty. Toki varmistin ennen idean toteuttamista, että kettukarkit soveltuvat sulatustarkoitukseen ja muutamasta blogista löytyikin samalla idealla tehty kiille ilman glögiä. Samoin agar agarin kanssa tämä oli ensimmäinen kokeilu, vaikka en kyllä muista miksi olen aikanaan purkin sitä kaappiin ostanut. Meinasin epähuomiossa ostaa jo toisen purkin, mutta melkein 7 euron hinta sai minut palauttamaan sen hyllyyn. Onneksi siis olin joskus ollut kroisostuulella. Kakun hyydyttäminen onnistuu myös normaalilla liivatteella, mutta tykkäsin agar agarin koostumuksesta, joka ei ollut liian kumimainen.

juustokakku jouluun
herkku joulu kakku

Reseptistä voi helposti muokata omanlaisensa ja esimerkiksi glögiksi käy käytännössä mikä vain, mutta käytin itse tätä Alkon alkoholitonta pihlajanmarjaglögiä. Glögissä on omenamehupohja, mutta pihlajanmarjat tuovat mukavaa raikkautta kokonaisuuteen. Halusinkin päämauiksi omenat, vaniljan ja pihlajanmarjat. Mikäli minulla olisi ollut jo omatekemää pihlajanmarjalikööriä tai tuoreita pihlajanmarjoja, niin olisin varmasti yrittänyt hyödyntää niitäkin tässä.

Kakkuvuokani on halkaisijaltaan 20cm, joten isompaan kakkupohjaan voi aineet tuplata, ainakin tuon juustokakkuosuuden kohdalla.

juustokakku glögi

Kakkuun tarvitaan:

  • Maustekeksejä noin 200g
  • Voita muutama ruokalusikallinen
  • Agar agaria tai muuta hyydyttävää
  • Vaaleaa glögiä ainakin 3-4 desilitraa
  • Muutama omena
  • 200g tuorejuustoa (esim. vanilja)
  • 2,5 desiä vispikermaa
  • Sokeria makeutukseen
  • Pussi kettukarkkeja (kaksi, jos haluat koristella)
  • Mausteeksi halutessaan vaniljauutetta ja kanelia

Vaiheet:

Keitin noin kahdessa desissä glögiä muutaman omenan pilkottuna ja lisäsin pari teelusikallista agar agaria. Kunhan omenat ovat tarpeeksi kypsyneet ja seos muistuttaa hillomaista, voi seoksen surauttaa sileäksi tehosekoittimessa. Kaadoin seoksen leivinpaperilla (voit käyttää myös elmukelmua) vuorattuun kakkuvuokaan ja laitoin jääkaappiin hyytymään. Leikkasin hyytelöstä ympyrän, jonka nostin maustekekseistä ja voista tehdyn pohjan päälle. Keksit siis murskattu ensin kunnolla ja siihen lisäsin pari ruokalusikallista sulaa voita. Pohjaksi käy myös epäonnistuneet piparit tai muut keksit.

Juustokakkuosuus syntyy vielä helpommin eli purkki kermaa vatkattuna ja sekaan yksi vaniljatuorejuustopurkki. Makeuttaa voi pelkällä sokerilla, mutta halusin laittaa myös hiukan kanelia ja vaniljaa mukaan. Mukaan laitoin kiehauttamaani agar agaria, jonka jälkeen kaadoin massan omenasydämen päälle. Sitten taas jääkaappiin hyytymistä odottamaan. Kiillettä varten tarvitaan jälleen glögiä kattilaan noin desin verran ja sinne kuoritaan kääröistään pussillinen kettukarkkeja, joiden annetaan sulaa seokseen miedolla lämmöllä kuumentaen. Sitten kun kaikki karkit ovat sulaneet niin kaadetaan kiille kakun päälle ja jäähtymisen jälkeen mahdolliset koristeet paikalleen. Itse vatkasin vielä purkin vispikermaa ja leikkasin kettukarkeista “laattoja”.

Sitten vain nauttimaan esimerkiksi glögin kera, toki jokin herkullinen vaalea jälkiruokaviinikin toimisi kaverina, jos glögiöverit on jo saavutettu 🙂

talvi

Kakunsyöntiä edelsi kävelylenkki jo melkein talvisessa säässä 🙂

2 Comments

  • Esmeralda / Esmeraldan eetos

    Kiitos, kun jaoit tämän reseptin! Maku oli suorastaan huikea, kun minä onnekas pääsin tätä myöhemmin maistamaan. Ehkä uskallan yrittää itsekin. Ja kieltämättä kiinnostaisi kokeilla kiillettä myös omenamehun ja vihreiden kuulien kanssa, mutta näen jo edessäni fiaskon sekä tiskivuoren 😛

    • Johanna V.

      Tosi kiva kuulla, että maku oli onnistunut 😘 Aivan varmasti sulaa vihreät kuulat, jos olisin jaksanut niin olisi voinut tehdä mustikkasydämen ja sinisellä elintarvikevärillä värjännyt kiilteen (jonka olisi voinut tehdä vaikka kuulista 😉), mutta oikeat työt verotti leipomisintoa ☹️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *