Matkustelu,  Ruotsi

Mitä ehtii tehdä päiväristeilyllä Tukholmassa?

Kaikille suomalaisille lienee tuttu (ainakin kuulopuheista) Helsinki – Tukholma -päiväristeily ja siihen sisältyvä muutaman tunnin maissakäynti, jonka aikana ehtii korkeintaan istahtaa vanhaan kaupunkiin fikapausille ennen laivalle paluuta. Todellisuudessa muutamankin tunnin visiitillä on mahdollisuus saada Tukholmasta irti muutakin kuin herkullinen kanelipullahetki (vaikka tämä on mielestäni ehkä paras tapa viettää muutama tunti missä tahansa!). Itselläni oli itseasiassa vielä normaaliakin kiireisempi visiitti, koska meillä oli seminaarin takia vain neljä tuntia aikaa käväistä kaupungilla. Moni ei poistunut laivasta, kuten ei myöskään matkaseurani, mutta onneksi tykkään kierrellä itsekseni! Tässä kuitenkin muutamia ideoita pikavisiitille sekä lopuksi tunnelmia myrskyisältä laivamatkalta.

Fotografiska

Tätä minulle suositeltiin eniten kysellessäni vinkkejä instagramissa ja syykin on varsin selvä: museo on laadukas ja sijainti mitä parhain aivan Viking Linen terminaalin vieressä. Fotografiskan näyttelyt edustavat tasokasta ja modernia valokuvataidetta vaihtuvien näyttelyiden muodossa. Tällä hetkellä esillä on esimerkiksi suomalaisen valokuvaaja Pentti Sammallahden valokuvia. Fotografiskan museoita on myös Tallinnassa ja New Yorkissa. Museon yläkerrassa sijaitsee panoraamaravintola, josta on kauniit näköalat merelle ja kaupunkiin. Ravintolan ruokaa olen kuullut kehuttavan monessa eri yhteydessä ja se on palkittu vuonna 2017 maailman parhaana museoravintolana, joten nälkäisenä ei tarvitse museokierrosta aloittaa!

Itselläni oli tarkoitus käydä (vihdoin) Fotografiskassa, mutta katsoin lippuhintojen olevan netissä 170SEK aikuiselta ja 140SEK opiskelijalta, joka aiheutti jostain syystä minussa piheyttä ja jatkoin matkaani kohti keskustaa. Huomasin vasta nyt, että Viking Linen klubitarjouksena olisi päässyt kuudella eurolla sisään. Harmittaako, no kyllä!

Toki muitakin museoita on runsaasti, mutta sijainniltaan Fotografiska varmasti kätevin ainakin Vikingin päiväristeilijöille. Kuninkaanlinnassa voisi nopea omaksuja myös käydä, mutta toki sisäänpääsymaksu kannattaa aina suhteuttaa käytettävissä olevaan kiertelyaikaan. Me ollaan monesti lennetty Tukholmasta ja lentoa odotellessa käytiin kuninkaanlinnassa ja vieläpä ilmaiseksi, koska korttipääte ei toiminut juuri silloin ja muutamassa tunnissakin sai ihan kivasti irti. Myös Välimerimuseo oli ihan positiivinen kokemus ja pääsymaksuakaan ei ole!

Kahvilat

Mikäli teet kuin minä ja ohitat Fotografiskan sekä käännät kengänkärjet kohti vanhaakaupunkia, niin seuraava houkutus on ihanat kahvilat. Tämä siis mikäli selviät Slussenin työmaasta läpi! Toki voit suunnata myös ylös kohti Södermalmia eli Tukholman tasokkaampi versio Helsingin Kalliosta, jossa on paljon mielenkiintoisia kahviloita, putiikkeja ja suhteellisen kuuluisa lihapullamesta Meatballs for the People.

Oikealle vanhaankaupunkiin vai vasemmalle Södermalmiin?

Tämä oli aivan ihana leipomo Södermalmilla, pieni ja ahdas, mutta takeaway kanelipulla oli herkullinen!

Esimerkiksi vanhassa kaupungissa on monia (turisti)kaviloita, joissa hinnat ja laatu eivät aina kohtaa, mutta itse olen ainakin ikkunashoppailija kahviloiden suhteen eli a) joko pyörin vain ihastellakseni erilaisia leivoksia näytetiskeissä ja lopulta en pysähdy yhteenkään valinnan vaikeuden takia tai b) käyn viidessätoista eri paikassa, koska mikään ei näytä tarpeeksi hyvältä. Tukholmassa ongelmaksi muodostui vaihtoehto a), enkä lopulta ehtinyt käydä yhdessäkään kahvilassa, vaikka ihailin miljoonaa eri paikkaa ikkunan läpi. Hyviä vaihtoehtoja vanhan kaupungin ja Södermalmin liepeillä kuitenkin ovat kuulemani perusteella Vete-Katten, Johan & Nyström (Swedenborgsgatan) ja Café Schweizer.

Kotona olisi haluttu prinsessakakku tuliaisiksi, en toteuttanut.

Nauti kävelyhetkestä

Kahvilahetken lisäksi omiin suosikkeihini kuuluu ihan vain kaupungilla kävely ilman minkäänlaista agendaa. Tähän kun yhdistää vielä kameran, niin aika kuluu yllättävän nopeaa, vaikka tuuli olikin tässä vaiheessa yltymässä hyvin ankaraksi ja ilman hanskoja alkoivat sormenpäät jäätyä alta aikayksikön. Mieluisaa puuhaa on esimerkiksi graffitien bongaaminen, ihmismassasta turistien ja paikallisten etsiminen ja tarkkailu sekä kiinnostaviin putiikkeihin kurkkiminen. Jälkimmäinen tosin oli käytännössä pelkästään ikkunoista sisään tuijottelua, koska sunnuntaina olivat kaikki erikoisliikkeet kiinni. Lompakko kiittää!

Voit toki ottaa taksin, überin tai sähkölaudan keskustaan, mutta valitsin kävelyn.

Ennen kävelylenkkiä toki on selätettävä Slussenin työmaa.

Vaikea arvata mikä lintuja houkutteli..

Yhteisjuoksulenkit ovat selkeästi suosittu tapa viettää sunnuntaita, mukaan vaan?

Shoppailu ja ruokakauppafiilistely

Edellä mainitusta syystä eivät pienemmät kaupat olleet auki, mutta ehdin minäkin kuluttaa muutaman kruunun Åhlénsissa, jossa oli muuten oikein mukavat alennusmyynnit! Suomalaisille tuttuja pyhiinvaelluskohteita lienee myöskin Sephora ja NKn tavaratalo. Moni kanssamatkustaja ehti myös tuossa neljässä tunnissa tehdä ihan merkittävän kokoiset ostokset Gallerian-ostoskeskuksessa, josta löytyy lukuisia kauppoja (mm. Victoria’s Secret).

Tänne olisin halunnut, mutta sain tyytyä ikkunaihmettelyyn.

Miksi mulle tulee mieleen tästä vain ruotsin oppitunnit? Fem Små Hus on kuitenkin yksi Tukholman ökyravintoloista.

En usko myöskään olevani ainut, joka innostuu ulkomailla ruokakaupoissa pyörimisestä! Voisin viettää tunteja etsien mielenkiintoisia ruokatarvikkeita ja erityisesti herkkuja. Samalla tietenkin ostan esimerkiksi turhaa karkkia vain siksi, että kuulostaa kivalta (puhun nyt sinulle Ice Cream Sandwich -karkkipussi, joka nytkin tuijottaa hyllynreunalta takaisin). En jaksanut nyt kävellä Södermalmin isompaan supermarkettiin, joten tyydyin Åhlénsin alakerran ruokakaupan ihmettelyyn ja tietenkin mielenkiintoiset tuotteet raportoin kotiin, vaikka vastaanottaja ehkä vähemmän intohimoisesti suhtautuu ruokabongaukseen 😀

Ennen paluuta laivaan kävin vielä vanhassa kaupungissa ostamassa matkaeväitä ja sain vinkin viereisestä karkkikaupasta, josta kävin ostamassa tuliaiskarkit kotiin. Polkagriskokerissa pääsee myös ihailemaan karkkien valmistusta käytännössä ja maistiaisiakin saa, turkinpippuri on kuulemma suhteellisen tulinen tuttavuus. Täällä myös sössäsin täysin ruotsinkielen kanssa, joten mielellään en muistele käyntiäni tämän tarkemmin 😀

Myös luistelemaan olisi päässyt!

Neljässä tunnissa ei ehtinyt cocktaileja eikä pahemmin unelmoidakaan, silkkaa suorittamista.

Huijaus, muutama kuva (tämä mukaan lukien) on viime vuodelta.

Laivamatka takaisin Helsinkiin oli myös kokemus itsessään, koska tuuli yltyi 20m/s lukemiin ja aallot olivat mielettömän kokoisia, Helsingin sanomien mukaan jopa yksittäisiä 12 metrin aaltoja havaittiin. Laivassa oli kuitenkin hyvin huumorintajuista henkilökuntaa ja vitsailimmekin hyppäävämme heidän pelastuspaattiinsa kalleimpien samppanjoiden ja konjakkien kera. Vitsailut sikseen, koska yöllä valvoin viiteen asti aamuyöllä, koska laiva heilui todella kovin ja rehellisesti sanottuna ikkunasta ulos katsominen oli näinä tunteina erittäin suuri virhe. Aina välillä oli pakko kysyä hyttikumppanilta onkohan paatti vielä oikein päin 😀 Onneksi kumpikaan meistä ei ollut merisairas, huonompi onni oli muilla matkakumppaneilla.

Illallinen pysyi sisällä ja tosiaan tämä oli kasvispääruoka à la cartessa, eikä koottu itse buffassa..

Kirsikkana kakun päällä oli pianistin valinta illallistajia viihdyttämään: My Heart Will Go On.

Onko sulla hyviä vinkkejä kuluttaa muutama tunti Tukholmassa?


17 Comments

 • Esmeralda / Esmeraldan eetos

  Kylläpä keksit hyvin vierailupaikkoja neljälle tunnille! Kiitos vinkistä, ensi reissulla täytyy yrittää mennä itsekin ekan kerran (näin Stockholm-konkarina häpeällistä) Fotografiskaan Viking-klubiedulla!

  Parasta on minunkin mielestä ollut kahviloissa pitkään istuskelu ja kaupoissa kiertely. Joka kerta on ostettava kotiin kokosbollareita ja -tankoja Drottninggatanin myymälästä tai vanhakaupungista. Mieheni kanssa reissatessa pakollinen vierailukohde on joka kerta vanhankaupungin scifi-kauppa 😀 https://www.sfbok.se/

  Ehkä rentouttavin kokemus on ollut mennä heti aamusta Centralbadetiin (ihanaan, pieneen jugend-kylpylään), jonka sisäänkäynti on niin ikään Drottninggatanin yhdellä sisäpihalla. Neljän tunnin reissulla toki tähän menee liikaa aikaa, mutta muuten tähän saa käytettyä kätevästi tunteja aamusta, jolloin monet paikat ovat vielä kiinni. Kylpyläkokemuksen jälkeen maistuu terveellinen ruoka ennen iltapäivän prinsessakakkuövereitä 😀 Tukholmassa on myös monia hyviä viinibaareja.
  Kyllä nyt puraisi taas Stokis-kärpänen 😀

  • Johanna V.

   Hyviä vinkkejä! Yritinkin muistella tuota antamaasi kylpylävinkkiä, mutta ei tullut paikka mieleen 👍 Olisipa ihana kyllä rentoutua kävelyn lomassa, toki myös voittaa varmasti laivan vastaavat palvelut 😅😅

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Ennen mullekin kävi välillä noin, että valitsin ikuisuuden täydellistä ravintolaa tai kahvilaa, enkä sitten ehtinyt mihinkään. Nykyään sitä menee johonkin ja jälkeenpäin miettii, et ei hitsi, ois kuitenkin pitänyt mennä siihen toiseen! 😀 Matkailun suuria valintoja!
  Hauskoja nuo Slussenin työmaan kirjoitukset!

  • Johanna V.

   Slussenin kirjoitukset olivat kyllä osuvia ja kummasti harmitti työmaakaaoskin vähemmän.. Kahvilan valinta on käsittämättömän vaikea prosessi, mitäs on ahne luonteeltaan ja haluaa parhaan leivoksen 😅

 • Sandra / The Present is Perfect

  En tajua, miten löysit aikaa tuohon kaikkeen! Tukholma on suloinen ja tekemistä löytyy, olipa kyse pitkästä reissusta tai vain parin tunnin pikavisiitistä. Kävin tammikuussa myös Tukholmassa ja yllätyin, miten vähän turisteja oli liikkeellä. Jopa vanhassa kaupungissa sai melkein yksin kävellä!

  Itselläni joka reissuun kuuluu aina visiitti paikallisessa ruokakaupassa. Ruotsissa mukaan tarttuu erityisesti “pölynimuri”-leivoksia ja kookospalloja.

  • Johanna V.

   Olen nopea kävelemään! 😂 Ovatko pölynimuri-leivokset niitä marsipaanisia? Niitä ostan itsekin aina jostain nostalgiasyistä, vaikken oikeastaan mausta välitäkään..

   • Sini matkakuumeessa

    Itse yleensä kävelen suoraan vanhaan kaupunkiin, pyörin siellä hetken ilman erityistä agendaa ja palaan laivalle.

    Tuo Cocktails and dreams on kuin suoraan Tom Cruisen Cocktail -leffasta. Siinä hänen piti kaverinsa kanssa perustaa tuon niminen baari.

 • sari / matkalla lähelle tai kauas

  Vanha kaupunki on paras paikka neljän tunnin samoiluun Tukholmassa. Enpä tiennyt, että siellä on Fotografiska myös.
  Itse taannoin tein jutun Tukholmasta, kun on päivä aikaa. Mutta siitä on jo aikaa. Lisäisin tuohon kirsikankukkien ajan ja risteilyn Tukholman edustalla.
  Mun käynnistä taitaa olla neljä vuotta. Olisikin jo aika uusia reissu. Tosin haluaisin olla pidempään kuin päivän.

  • Johanna V.

   Jep, Fotografiska tosiaan Tukholmasta franchisingina muualle levinnyt ☺️ Kyllä Tukholmassa mieluusti kauemmin kuin neljä tuntia viettäisi, mutta kaikki irti tästäkin ajasta 😀 Mikään suosikkikaupunkini se ei ole, mutta kirsikankukat varmasti nostavat minkä tahansa kaupungin pisteitä!

 • Periaatteen Nainen

  Voi vitsit, nyt alkoi eniten harmittaa se, että useista Tukholman (pika)visiiteistä huolimatta en ole koskaan keskittynyt kahviin ja pullaan, vaan juossut lapsiperhekohteissa ja nopealla tankkauksella. Joskus taidan reissata yksin ja omistaa pysähdyksen vain kahville, kävelylle ja kanelipullille.

 • Taina / Seikkailupyöräilijä

  Vastikään kävin Tukholmassa ja meidän ohjelma koostui Fotografiskasta, Gamla Stanista ja Södermalmista. Lopuksi mentiin vielä Fotografiskan ylimpään kerrokseen teelle ja pienelle välipalalle. Joo, toi Viking Clubin ale Fotografiskaan on hyvä, mutta sitä ei välttämättä helpolla huomaa.

 • Noora / Seikkailumielellä

  Täytyisipä taas pitkästä aikaa piipahtaa Tukholmassa! Viime reissusta on jo useampi vuosi aikaa, vaikka kaupungista kovasti pidänkin. Minä tykkään myös tutkailla ruokakauppoja matkoillani, odotan aina innolla ensimmäistä kauppareissua kohteeseen päästyäni. Marketissa pääsee jotenkin niin konkreettisesti kosketuksiin paikallisen elämän ja ruokakulttuurin kanssa 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *