Eurooppa,  Matkustelu,  Puola

7 + 1 Krakovan ruokakulttuurin helmeä

Vielä on pakko yhden postauksen verran hehkuttaa puolalaista ruokaa ja edellisessä osassa kerroinkin jo aamiaispaikoista, ravintoloista ja ylipäätään puolalaisesta ruoka- ja juomakulttuurista. Kirjoituksen pääset lukemaan tästä. Nyt esittelyssä on 7 + 1 ruokaelämystä, joita ei kannata ohittaa Krakovaan (tai Zakopaneen) matkustaessa. Lisäksi lopussa bonustuote, jota taas ei kannata vahingossakaan maistaa!

1. Ihanat leivokset

Krakovassa (tai varsinkaan Zakopanessa) ei voi välttyä taidokkaiden leivosten huokutukselta. Suoraan sanottuna en samaistu pätkääkään ihmisisiin, jotka eivät pidä makeasta, koska rakastan kaikkea makeaa! Krakovan kahvilakulttuuri on värikäs ja monipuolinen sekä pitkät perinteet omaava. Itseasiassa Krakova on varteenotettava kilpakumppani Pariisille ja Wienille, jotka ovat varmasti monelle ensimmäinen mielikuva kun miettii tunnelmallista kahvilamiljöötä. Mahtaakohan moni tietää, että ensimmäisen kahvilan Wieniin avasi puolalainen Jerzy Kulczycki 1680-luvulla! Tosin nykytiedon valossa on todennäköisempää, että ensimmäisen kahvilan perusti Wieniin armenialainen herrasmies, mutta tämä tuskin muuttaa faktaa, että puolalaiset ja kahvilat ovat nykyään sulassa sovussa. Toki kuten muukin liiketoimintalle kävi, joutui moni kahvila sulkemaan ovensa kommunistisen hallinnon alla.

macarons puola leivos

Krakovassa tunnelmallisia kahviloita voi etsiä erityisesti Kazimierzin kaupunginosasta ja monet kahvilat tuntuvat olevaan auki hyvin pitkällekin yöhön. Kahviloista saa usein leivosten lisäksi alkoholilla terästettyjä lämpimiä ja kylmiä juomia, joten raja kahvilan ja “kuppilan” välillä voi olla aika häilyvä varsinkin illemmalla. Kahvilan aukioloista hakea osviittaa sen tyylistä, koska rauhallisemmat paikat sulkevat ovensa luonnollisesti aiemmin ja toiset taas lisäävät musiikin volyymiä.

Meidän valinta oli tällä kertaa ei-ollenkaan-historiallinen Nakielny, jolla näyttää olevan kuusi eri lokaatiota Krakovassa.

leivos puola prosecco

Sisäänheittotuote meidän kohdallamme oli prosecco-leivos ja vaikka kyseinen kuohuviinityyli ei kuulu suosikkeihini, niin leivoksen muodossa otan tarjouksen ilomielin vastaan!

Varsinainen tarjous tosiaan, koska hintaa leivoksille tuli noin kolme euroa kappaleelta ja juomat kylkeen saivat loppulaskun kipuamaan vain hieman yli kymmenen euron. Itse asiassa leivos oli niin ihana, että palasimme samaan kahvilaan vielä toistamiseen nauttimaan passionhedelmäisen leivoksen ja mascarpone-tortun kera smoothien.

Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että tämä kahvilakuva on Zakopanesta.

2. … Ja vielä ihanemmat ja tuhdimmat leivonnaiset

Leivoksilla ja leivonnaisilla on yksi huomattava ero Puolassa. Leivokset ovat edullisia, mutta leivonnaiset ovat suorastaan ilmaisia ja tästä syystä voin rehellisesti myöntää, että ostettiin niitä ihan maistelumielessä, koska päivän energiakiintiö olisi tullut täyteen ilman näitäkin. Jokaiselta kadulta, aukiolta, alikulkutunnelista, ruokakaupasta ja kauppakeskuksesta leijailee nenään vastapaistetun herkun tuoksu! Puolalaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin pääsee tutustumaan tarkemmin tästä linkistä. Itselleni parhaiten maistuu hunajakakku eli

Suolaisia ja makeita. Keksejä, kakkuja, munkkeja ja piirakoita. Ongelmaksi ei muodostu sopivan leivonnaisen löytäminen, vaan niistä valitseminen. Miehelle saa myytyä mitä vain nimikkeellä “banaani”, joten tilasimme vanhaan kaupunkiin johtavan alikulkutunnelin sympaattisesta pikkuisesta luukusta banaani-kinuskimunkin, joka oli pehmeä kuin pilvi. Samasta alikulusta olisi saanut georgialaisia leivonnasia, mutta oletan saavani niistä kiintiön täyteen Tbilisin matkalla, joten pidättäydyimme niistä tällä kertaa.

Vasemmalla ihana banaani-kinuskimunkki ja oikealla huomaa, että hintaa tuotteelle syntyi neljän zlotyn verran eli noin euro!

Onkohan vohvelissa tarpeeksi kermavaahtoa?

Georgialaisten leivonnaisten houkutus..

Puolan vastike torpparinleiville aka pehmeille ja paksuille piparkakuille. Näitä vetelimme kasuaalisti aamupalaksi autossa. Puolassa näitä kutsutaan piernikeiksi ja näitä saa käytännössä joka kaupasta.

3. Jäätelö, jäätelö, jäätelö.

Jokainen joka tuntee minua paremmin, tietää että jäätelö on iso osa ruokaympyrääni. Puolalaisilla on selkeästi samanlaiset mieltymykset ja jäätelöhammas ei kyllä jäänyt tällä(kään) matkalla kolottamaan. Jopa ensimmäinen sana, jonka opin puolaksi on lody eli jäätelö 😀 Suurin ilmiö tällä hetkellä on Good Lood-niminen paikka, jonka salaisuus täyteläisessä (lue: rasvaisessa) jäätelössä ja edullisessa hinnoittelussa. Good Loodilla on jo ainakin kymmenen lokaatiota ympäri Krakovaa ja jonoista huolimatta suosittelen maistamaan ainakin pink sea salt & caramel makua, ah!

Jäätelöä on saatavilla ihan mistä vaan ja miten vaan. Myös kuplavohvelissa tarjoiltu annos lämmitti mieltä ja kehoa, nimittäin chilisuklaa osoittautuikin aika tujauttavaksi makuvalinnaksi! Yksi suuri trendi vaikutti myös olevan luonnollisesti maustetut ja lisäaineettomat jäätelöt.

jäätelö puola herkku

Iloinen yllätys oli myös puuvalmisteiset lusikat ja pahvinen pakkaus!

good lood puola jäätelö

Good Lood kauppakeskuksen miljöössä, muualla näkemämme lokaatiot olivat mallia parakki tai luukku seinässä.

4. Suklaaherkut

Lupaan, että tämä on viimeinen makea herkku, mutta pakko on puhua vielä lyhyesti suklaasta! Konvehtikojuista ja suklaapajoista saa ihania artisaanimeiningillä valmistettuja konvehteja, joita voi viedä vaikka tuliaiseksi kauniisiin rasioihin aseteltuna. Toisaalta näitä voi nauttia kahvin ja hyvän kirjan kera, mikäli matkasuunnitelma sallii tälläisen rentoutumishetken. Vaikka et olisikaan suklaan suurin rakastaja, niin kannattaa vilkaista sisään konvehtikahviloihin, koska pelkästään valikoimien ihailu on kuin taidemuseossa käynti. Markkinoilla oli myös suklaasta tehtyjä “työkaluja” ja muita taideteoksia ostettavaksi.

suklaakonvehti puola suklaa

Jos et malta pysähtyä konvehtikauppoihin, niin nappaa kaupasta (tai viimeistään lentokentältä) mukaan ptasie mleczko nimisiä suklaapäällysteisiä karkkeja, joissa sisällä on ihanan pehmeä ja usein mielenkiintoisesti maustettu “marenkitäyte”. Nimi kääntyy linnunmaidoksi, joka kuvaa tuotetta erittäin hyvin.

5. Oscypek – juustonvihaajan kauhuruoka

Tatra-vuorilta myös Krakovan kaduille ovat levinneet juustokojut, jotka tarjoilevat perinteistä savuista lampaanmaidosta valmistettua juustoa. Tuotteen valmistus on säädeltyä ja lampaanmaidon osuuden tulee olla vähintään 60%, lisäksi koko ja valmistusajankohta ovat tarkkaan määriteltyjä. Juusto on kiinteää ja sitä voidaan lämmittää pannulla, jonka jälkeen se tarjoillaan esimerkiksi hillon kera. Juusto kulkee nimellä oscypek, Slovakian puolelta taas vastaava tuote on nimeltään oštiepok.

juusto puola markkinat

Juustoja löytyy hillojen takaa. Hillot voisivat olla myös maukas tuliainen.

Me maistelimme tuotetta Zakopanessa, mutta ainakin vanhan kaupungin sisällä oli markkina-alueella kojuja, jotka tarjoilivat tätä vahva-aromista herkkua. Itseasiassa meillä ei ollut mitään havaintoa (paitsi voimakas haju) tästä tuotteesta ennen kuin Zakopanessa halusimme hieman parkkirahaa ja pienet juustopiiraat olivat sopivan edullisia setelin rikkomista varten. Tosin nämä eivät varmasti täyttäneet Wikipediassa mainittuja koko vaatimuksia. Kylmänä juusto on hyvin tujua, mutta lämmitettynä varmasti taivaallista erityisesti marjoihin yhdistettynä! Juustoa ei kannata kuitenkaan unohtaa hotellihuoneeseen (kuten ehkä kävi), koska se aiheuttaa aikamoiset hajuhaitat 🙂

6. Drinkkibaarit

Illallisen jälkeen on mukava istua hetkeksi nauttimaan hyvää drinkkiä ja nauttimaan kaupungin tunnelmasta. Valitsimme Movida-nimisen paikan puhtaasti sijainnin perusteella. Paikka mainostaa tarjoavansa kaupungin parhaita drinkkejä, mutta mututuntumalla sanoisin, että tasokkaampiakin paikkoja on saatavilla. Palvelu oli kuitenkin hyvää ja miljöö mukavan rauhallinen eikä drinkeissämme ollut mitään valitettavaa. Todellisuudessa en ostele usein drinkkejä, mutta hintatason salliessa on se mukava päätös illalle.

drinkki puola baari

Lasissa on screwdriver-nimellä kulkeva drinkki, johon tuli tässä tapauksessa giniä, marachinoa, ruususiirappia ja sitrusmehua. Miehelle old fashioned, jossa poikkeuksellisesti rommia.

Pahoittelut epäesteettisestä kuvasta.. Syökö muutkin aina tuon cocktail-kirsikan? :D

Muissakin drinkeissä oli käytetty mielikuvituksellisuutta, joka on aina plussa.

7. Zapiekanka – Puolalainen snägäriruoka

puola zapiekanka kazimierz ruoka

Sieniä, juustoa, ketsuppia ja sinappia sekä rucolaa, hups!

Zapiekanka tuntuu olevan jokaisen Kazimierzissä vierailevan turistin bucket listillä, kuten myös meillä. Kyseessä on osittain kommunismin perintöön yhdistettävä patonki, jonka päälle ladotaan juustoa ja sieniä. Toki nykypäivänä voit valita täytteeksi mitä vain ei-niin-perinteistä bresaolasta oliiveihin oman makusi mukaan. Tunnetuimmat zapiekanka kiskat löytyvät Plac Nowyn aukiolta Kazimierzistä ja usein kuultu ohje onkin, että valitse kioski jonon pituuden mukaan ja tässä tapauksessa valitse pisin jono.

puola zapiekanka kazimierz

Valikoimaa on, hintaa ei.

Zapiekankaa ilmestyi katukuvaan 1970-luvulla kun pienyrittäjät saivat kommunistiselta hallinnolta luvan harjoittaa ruokabisnestä pienissä määrin. Zapiekankan lisäksi tarjolla oli usein myös muita vaihtoehtoja, kuten hampurilaisia ja makkaroita. Ruoasta ei noihin aikoihin ollut ylitarjontaa, joten kojut olivat erittäin suosittuja. Isojen pikaruokaketjujen saapuminen 1990-luvulla haastoi näiden paikallisten pikaruokavaihtoehtojen aseman, joka johtikin niiden radikaalin vähenemiseen.

+ 1 Markkinat ja hehkuviini (sekä hehkuolut!)

Makkaroita joka makuun, paitsi kasvissyöjän.

Mariankirkon takaa aivan vanhan kaupungin ytimestä löytyi ainakin meidän vierailuajankohtana torialue, jossa oli erilaisia ruokakojuja sekä muita ostosten teko paikkoja käsitöistä turistirihkamaan. En tiedä onko tori täällä aina, mutta varmasti ainakin näin syksystä jouluun, koska meininki oli jo syyskuussa aika joulutorilta haiskahtavaa. Torilla oli tarjolla ruokapuolelta oscypek-juustoa, erilaisia makkaroita ja leipiä, lämmintä viiniä ja olutta.

Juustoja oli tarjolla myös muuna kuin perinteisen oscypekin muodossa.

Suomalaisten joulujuomalle glögille löytyy vastike Keski-Euroopasta, jota voi kutsua selkeyden nimissä hehkuviiniksi (Mulled Wine, Glühwein, mitä näitä nyt on), mutta käyttö ulottuu oikeastaan myöhäissyksystä vuoden vaihteen yli eikä pelkästään joulunaikaan. Joulutorit ja muut markkinat ovat kuitenkin mainioita paikkoja napata muki tätä herkkua, liikuit sitten Prahassa, Krakovassa tai Münchenissä.

Tässä “tynnyrissä” oli kahdella miesmyyjällä niin levoton meininki, että koko tynnyri heilui hullun lailla ja nauru raikasi. Ehkä täältä saisi astetta terävempää hehkuolutta?

Puolalainen erikoisuus heidän hehkuviininsä (Grazne Wino) lisäksi voit löytää Grazne Piwo-nimellä kulkevaa lämmintä mausteista olutta. Olut voi kulkea myös nimellä Grzaniec, mutta myös lämmintä viiniä voidaan kutsua tällä nimellä, joten tarkkuutta tilauksessa!  Olueen lisätään samoja mausteita kuin lämmitettyyn viiniin eli kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja appelsiininkuorta.

+ Bonus – Älä osta tätä!

Meillä on usein tapana maistaa mitä erikoisemman makuisia tuotteita, joista esimerkiksi samppanjanmakuinen energiajuoma Yhdysvalloissa osoittautui hitiksi. Tämä oluen makuinen energiajuomakauhistus ei jättänyt kuitenkaan suuhun kuin viikkoja auki olleen ykkösoluen maun, joten tätä en suosittelisi edes pahimpaan kofeiinihimoon.

3 Comments

  • Elina Marjaana Travel Blog

    Kiitos loistavista ruokavinkeistä! Matka Krakovaan (ja Zakopaneen) starttaa huomenna, joten nämä vinkit tulivat parhaaseen mahdolliseen aikaan. Etenkin tuo tunnelmallisten kahviloiden alue kiinnostaa – sinne siis suunta! Parin erityisruokavalion vuoksi en voi aivan kaikkea syödä, mutta toivotaan, että niistä huolimatta löytyy hyvää ruokaa.

    • Johanna V.

      Kävin lukemassa kirjoituksesi, Starkan ruuat näyttivät ihanalta! Muistaakseni mekin yritettiin tuonne saada pöytää, mutta ei onnistunut. Olen samaa mieltä, Kazimierz on kyllä omaa luokkaansa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *