Eurooppa,  Matkustelu,  Puola

Etsitkö tekemistä Krakovassa? Ensikertalaisen vinkit ensikertalaisille.

Krakovassa ei tekeminen lopu kesken, joten tässä seuraa pieni katsaus niihin must see-kohteisiin, joista ainakin ensikertalaisena itse kaipasin tietoa ennen reissua. Tekemistä löytyy niin historiaa, taidetta kuin shoppailuakin rakastavalle, mutta ostoskeskukset eivät nyt tähän päätyneet (perusmerkkejä shoppailevalle Galeria Krakowska, jos ei ruuhka haittaa tai nappaa uber Bonarka City Centeriin, jos haluat rauhallisempaa shoppailua). No siinähän sekin sitten tuli, design-kaupoista, kirpputoreista tai merkkivaateliikkeistä en valitettavasti osaa kertoa yhtään mitään, joten mennään suoraan muihin asioihin!

❤️ Vanha kaupunki – Hurmaava Stare Miasto

krakova vanha kaupunki

Krakovan vanha kaupunki merkkaa kaupungin historiallisen keskustan ja joka turistin vakiokohteen, syystäkin. Vanhassa kaupungissa toimi aikanaan puolalaisen politiikan vilkkain keskittymä, kunnes kunnia siirtyi Ruotsin ja Puolan kuningas Sigismund III Vaasan toimesta Varsovalle 1500-luvun lopulla. Syyksi voidaan katsoa esimerkiksi Varsovan kätevämpi maantieteellinen sijainti myös Liettuan, joka kuului silloin Puolaan, ja puolustuksen kannalta.

Krakovan vanha kaupunki on ansaitusti UNESCON kohde. Vanhaa kaupunkia on ympäröinyt valtava muuri, joka onkin joutunut suojelemaan Krakovaa monilta eri hyökkäyksiltä ja ottanut osuumaa monesti muun muassa Tartaarien hyökkäyksessä 1200-luvulla. Entisestä vallihaudasta on sittemmin tehty puistoaluetta, joka ympäröi koko vanhaa kaupunkia. Keskusaukio on Euroopan suurin keskiaikaisen kaupungin keskusaukio ja paikalla mahtuu päivystämään kymmeniä eri hevosvankkureita, joilla voit käydä (hinnakkaasti?) katsastamassa lähitienoota. Muurien sisältä löytyy paljon turistikauppoja, ravintoloita ja herkkupaikkoja, joiden hintataso ei ole ihan niin paha ja laatukin kohdillaan (esimerkiksi Prahan vanhassa kaupungissa joudut pulittamaan melkein tuplahinnat ja laatu.. noh surkeaa). Vanhasta kaupungista voit lukea lisää esimerkiksi Pienen matkaoppaan sivuilta.

Tunnelmallisen näköinen ravintolakulmaus vanhassa kaupungissa. Tässä olisi mukavaa istua kesäiltaa, miksei syksylläkin viltti olalla, ah!

Vanhan kaupungin muurin sisääntulo rautatieasemalta päin saavuttaessa.

krakova vanha kaupunki hevonen

Toisella puolella vanhaa kaupunkia Vistula-joen varralla lepää Wawelin kirkko, joka on Kasimir III Suuren aikana rakennettu valtava linnakompleksi, jota tosin on laajennettu aikojen saatossa suuntaan jos toiseen. Linnassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla eri aikakausien tyylisuuntaukset ja gotiikka, renessanssi sekä barokki ovat näkyvästi edustettuina. Linnan piha-alueelle pääsee nauttimaan tunnelmasta ellei halua (tai ei ruuhkista johtuen saa) lippua linnan sisälle. Lipun hinta riippuu tiistaista–sunnuntaihin siitä, mihin osaan linnasta haluat tutustua, mutta peruslipun saa noin 6 eurolla eli 25 zlotyllä. Maanantaisin pääsee rajoitettuun aikaan sisälle ilmaiseksi, joskin silloin pääset tutustumaan vain pieneen osaan linnasta.

koru krakova
ostokset krakova

Koruostoksilla voi piipahtaa entisessä liinahallissa Mariankirkkoa vastapäätä.

ostokset krakova

Mariankirkon takaa löytyvä tori tarjoilee vaikka mitä herkkuja ja tietenkin sitä hehkuviiniä ja olutta.

Lyhyesti kerrottuna Vanhassa kaupungista on kätevä vierailla Wawelin kukkuloilla ja linnasssa, arkeologisessa tai luonnontieteellisessä museossa, Mariankirkossa, Pietarin ja Paavalin kirkossa, turistiostoksilla entisessä liinahallissa (cloth hall) tai ihan vain ihalla kaunista arkkitehtuuria ja siemailla lämmintä viiniä tai olutta sekä katsella muiden turistien tekemisiä.

❤️ Mariankirkko – katse kattoon

Mariankirkko on ehdottomasti Krakovan tunnetuimpiin turistinähtävyyksiin kuuluva kohde ja sijainti on mitä parhain, keskellä vanhaa kaupunkia. Kirkko on rakennettu paikalle jo 1200-luvulla, mutta tuhottiin mongolien invaasion aikana ja nykyinen kirkko nousi samalle paikalle 1300-luvulla Kasimir III Suuren ja johdolla. Rahoitusta tuohon aikaan tietenkin saatiin läheisen Wieliczkan suolakaivoksen ansiosta ja kirkkoa olivat rakentamassa ja koristamassa aikansa nimekkäimmät tekijät. Mielenkiintoista kyllä, tarinan mukaan yksi kirkon holveista tuhotui maanjäristyksessä pian rakentamisen jälkeen. Tämä on ainut havainto maanjäristyksestä tällä alueella ennen ja jälkeen tapahtuman, erikoista?

krakova vanha kaupunki mariankirkko

Ruuhkaa havaittavissa Euroopan suurimmalla keskiaikaisella aukiolla.

mariankirkko krakova
mariankirkko krakova

Sanoinko jo, että katto ja maalaukset ovat mielettömiä. M-i-e-l-e-t-t-ö-m-i-ä.

Kirkkoa on laajennettu tämän jälkeen aina 1400-luvulle asti, jolloin kuuluisa Veit Stossin alttarikoristus saapui. Me emme ihan kokonaisena päässeet tätä ihailemaan, koska tälläkin hetkellä kirkossa oli jonkinlaiset restaurointityöt käynnissä. Alttarikoriste vietiin 1941-luvulla sattuneesta syystä ja löydettiin piilotettuna Nurembergin linnan kellarista. Nykyiseen barokkiloistoon päivitettiin kirkko 1700-luvulla ja tyylilleen uskollisena on kirkko hyvin koristeellinen ja erityisesti katto on aivan mieletön. Toki laajoja remontteja on tehty 1990-luvulta lähtien. Sisäänpääsymaksu on 10 PLN eri hieman yli 2 euroa.

Corpus Christi Basilica + muut kirkot

Synagogien lisäksi Kazimierzin kaupunginosasta löytyy katolinen kirkko, joka tämäkin syntynyt Kasimir III Suuren aloitteesta. Kazimierz tunnetaan pitkästä historiasta juutalaisten kaupunginosana, aina toiseen maailmansotaan saakka, mutta myös katolinen uskonto näkyy alueella. Kazimierzhan oli tuolloin eri kaupunkia Krakovan kanssa ja nimensä Kazimierz on saanut samaisen Kasimirin mukaan. Tässä vaiheessa moni on varmaan huomannut kyseisen hallitsijan merkittävyyden koko Krakovan kannalta ja itseasiassa jatkankin tästä vielä seuraavassa kappaleessa, kunhan ensin esittelen kuvina tämän kauniin kirkon sisukset.

kirkko krakova katolinen

Kuvasta ei välity Corpus Christin alttarin hohto. Lähiaikoina nimittäin täälläkin on remontoitu ja kultainen kiilto oli suorastaan sokaisevaa!

Tämä on Skałka-nimisen paikan pihalta, joka sijaitsee myös Kazimierzissä. Kompleksiin kuuluu kirkko, luostari ja krypta.

krypta kirkko krakova

Maksoimme kryptaan pienen pääsymaksun, kryptan päällä on Arkkienkeli Mikaelin kirkko. Täällä lepää eräitä Puolan nimekkäimpiä runoilijoita, näyttelijöitä ja maalareita. Ruuhkaa ei ollut ja lipunmyyjäkin lähti ruokatunnille kesken kaiken. Yksi sisään pyrkinyt puolalainen yrittikin sitten ostaa minulta lippua. Näin kävi myös toisessa paikassa, ehkä asiakaspalvelu ei irtoa imagosta lomallakaan?

❤️ Kazimiez – rosoinen, mutta kaunis.

Kazimierz on rosoinen, mutta mielenkiintoinen kaupunginosa, joka nykyään vetää turisteja puoleensa lähes yhtä paljon kuin vanha kaupunki. Erityisesti alueen ravintolat ovat suosittuja, mutta niistä kirjoittelinkin jo enemmän täällä. Kazimierz nousi suosioon kuitenkin vasta Schindlerin listan kuvausten jälkeen, koska kommunismin aikaan alue oli vähintäänkin epämääräisen populaation asuttamaa ja rikollisuus oli alueella hyvin yleistä. Spielbergin tulo kaupunginosaan käynnisti massiiviset kunnostustyöt ja jatkuvasti asuntoja remontoidaan entiseen loistoonsa. Merkkejä tästä voi etsiä juuri kunnostetuista julkisivuista Plac Nowyn aukiolla Zapiekankaa nauttiessa. Paikallinen kertoi, että hänen asuessaan yhdessä näistä taloista ja katon pettäessä kaatosateessa, oli vuokranantaja (monet Kazimierzin rakennukset ovat siirtyneet takaisin yksityisomistukseen) todennut, että nauti ilmaisesta suihkusta.

schindlerin lista krakova

Esimerkiksi täällä kuvattiin Schindlerin listaa. Vasemmalle puolelle jäävät portaat, joiden alle nuori poika ohjeistaa vanhempaa juutalaisnaista piiloutumaan ennen saksalaisten sotilaiden saapumista.

kazimierz

Katutaidetta löytyy runsaasti. Niille järjestetään omat kävelykierroksensa, jos kiinnostaa tutustua tarkemmin!

maus krakova kazimierz

Onko Maus-sarjakuvan tarina tuttu?

Kazimierz on tunnettu erityisesti juutalaisten kaupunginosana. Moni miettii varmasti miksi yksi suurimmista juutalaisten kaupunginosista on ollut juuri Krakovassa. Tässäkin tapauksessa vastaus löytyy Kasimir III Suuren toiminnasta. Hän nimittäin suhtautui hyvin myötämielisesti kaikkiin Puolaan pyrkiviin tulokkaisiin ja vaikka juutalaisia Puolassa on ollut jo ennen tätä, Kasimirin aikana juutalaisten määrä Puolassa kasvoi huomattavasti. Kasimir tunnetaankin “ihmisten kuninkaana”. Kazimierzin alueelle juutalaiset saapuivat Krakovasta 1400-luvun lopulla, kun Krakovassa suhtautuminen ei enää ollut myötämielistä. Kazimierzin alueen juutalaisilla on siis hyvin pitkä historia ja ennen toista maailmansotaa asui alueella noin 35,000 juutalaista. Nykyään koko Krakovassa luku on hädintuskin 5,000.

Kazimierz
Kazimierz

Ensisijaisesti Kazimierziin moni suuntaa nauttimaan alueen tunnelmallisista ravintoloista ilta-aikaan, mutta päiväsaikaan voi henkistä ravintoa hankkia katutaiteen ja arkkitehtuurin tutkiskelusta. Lisäksi alueella on synagogia useampia, joista aktiivisia on ainakin Izaakin Jakubowiczin synagoga.* Izaakin (joskus Isaacin) synagogaan liittyy mielenkiintoinen legenda, jonka mukaan kirkon rakennutuksen rahoittanut Jakubowicz olisi löytänyt arteen keittiöstään. Tässä tarina englanniksi:

The story goes that Isaac had a dream about a treasure hidden in Prague, near the Charles Bridge. He immediately went to the city, where he found the bridge filled with soldiers. One of the soldiers approached Isaac and asked him his business there. When Isaac explained about his dream and search for treasure, the soldier laughed at him and said,

“Only a naive fool would come so far for a dream! I myself keep having this dream that in a house of a Krakovian Jew named Isaac, son of Jacob, there is a treasure hidden under the furnace. But I’m not so foolish as to go to Krakow and look for it. After all, every second Jew is named Isaac, and every third, Jacob!”

Isaac thanked him, returned home to Krakow, dismantled the furnace, and found a great treasure. He became one of the wealthiest citizens of Kazimierz and founded this magnificent synagogue in 1664.

Lähde: Sacred Destination

Aktiivisiin synagogiin voi tutustua, kunhan on pukeutunut säädyllisesti sekä maksaa pienen pääsymaksun (muistaakseni 6–8 PLN). Inaktiivisista synagogista on muuntautunut muita maamerkkejä, esimerkiksi Vanha Synagoga on nykyään juutalaisen historian museo sekä vanhasta Wolf Popperin Synagogan tilalle on tullut juutalaisen kulttuurin ja opetuksen keskus, jota on rahoittanut Walesin prinssi Charles. Keskuksessa voi opetella esimerkiksi hepreaa tai perehtyä juutalaisiin tansseihin. Remuhin synagoga vastapäätä torin toiselta puolelta löytyy turistiravintoloiden välistä sisäpiha, josta on käynti juutalaiseen kirjakauppaan, joka on myös perustettu vanhan synagogan paikalle. Aukion turistiravintoloista taas ei löydä aitoa kosher-ruokaa, ainakaan paikallisen mukaan, vaikka lista ja nimi saattaisivat siihen viitatakin. Samalla aukiolla on myös Helena Rubinsteinin kotitalo! Talo on kirjakaupan vieressä ravintoloiden välissä ja vastapäätä Remuhin synagogaa.

Krakova synagoga kazimierz

Juutalaisen kulttuurin ja opetuksen keskuksen pihalla sateenvarjot oltiin laitettu juhlistamaan jotain, minkä olen jo unohtanut. Takana myös Tempelin synagoga.

*Jonkin lähteen mukaan aktiivisia on vain Izaak, toisen mukaan niitä olisi kaksi ja jonkun mukaan jopa neljä. Ainakin kahteen pääsee pääsymaksulla tutustumaan: Remuh ja Tempelin synagoga, joista Remuh toimii rukoilupaikkana, koska viereiselle juutalaiselle hautausmaalle on merkityksellisiä uskonnollisia henkilöitä, kuten Rabbi Moses Isserles, jonka mukaan synagoga on nimetty.

❤️ Ilmaiset kävelykierrokset

Ilmaisia kävelykierroksia löytyy Euroopasta lähes joka kaupungista ja nämä ovat mahtava tapa tutustua alueeseen edullisesti, mutta informatiivisesti. Edullisesti, ei ilmaiseksi, koska toki oppaalle kuuluu antaa tippiä onnistuneen kierroksen päätteeksi. Puskaradion perusteella oppaat ovat usein hyvin asiansa tuntevia sekä innokkaita vastaamaan turistien kysymyksiin parhaansa mukaan. Meidän oppaamme ei ollut poikkeus ja pari tuntia kului kuin siivillä kuunnellessa mielenkiintoisia kertomuksia Kazimierzin alueesta sekä juutalaisuudesta. Krakovassa on tarjolla tämän juutalaisen Krakovan kierroksen lisäksi myös muita kierroksia esimerkiksi taiteeseen, vanhan kaupungin historiaan ja holokaustiin liittyen. Kierrosten järjestäjiä on muitakin, mutta tästä linkistä pääset testaamamme firman sivuille. Me valitsimme kierroksen, josta alkutietomme oli hatarampi ja käytännössä lähes kaikki kierroksella kuulemamme tieto oli uutta.

Voit varata paikkasi etukäteen (me varasimme edellisenä iltana) tai astella tapaamispaikalle alkamisaikaan ja toivoa, että pääset mukaan kierrokselle. Paikan varaaminen on kuitenkin suositeltavaa.

Krakova bussi

❤️ Oskar Schindlerin tehdas

Kazimierzistä on vain lyhyt matka Schinlerin lista elokuvan kuuluisaksi tekemälle Oskar Schindlerin tehtaalle, joka on säilynyt hyvässä kunnossa, koska sodan jälkeen valmistettiin siellä aina vuoteen 2002 asti tietoliikennevälineitä. Tehtaaseen on rakennettu museo sekä Schindlerin että tehtaassa työskennelleiden juutalaisten muistolle. Laajemmin aihepiiri käsittelee Krakovaa natsihallinnon alaisena. Museo on hyvin ahdas (johtuen tietenkin rakennuksen alkuperäisestä luonteesta) ja samanaikaisesti joutuu väistelemään kierroksella olevia turistiryhmiä, jotka tukkivat ahtaat käytävät hyvin tehokkaasti jäädessään kuuntelemaan oppaan kertomuksia. Tästä syystä emme ehtineet ihan jokaiseen esillä olleeseen asiaan perehtymään, mutta pari tuntia museossa silti vierähtää helposti. Sisäänpääsy maksaa yhdeltä hengeltä 24 PLN eli hieman alle kuusi euroa.

Schindler
Schindler

“Määräys”; sodan aikana saksalaiset sanelivat Krakovan säännöt.

Muut museot

Schindlerin tehtaan vierestä löytyy myös nykytaiteen museo, joka ainakin kuulemani mukaan on erittäin tasokas! Muuten museoista Krakovassa kannattaa erityisesti miettiä käyntiä Krakovan kansallismuseossa, jossa on tällä hetkellä näytillä myös Leonardo Da Vincin Lady with an Ermine teos, joka on yksi kuudesta paikasta maailmassa, jossa voit ihailla Da Vincin töitä livenä. Teos on normaalisti esillä Czartoryski-nimisessä museossa, mutta siellä tehdään edelleen massiivista remonttia. Museon pitäisi avautua lähiaikoina, joten kannattaa pitää silmät ja Google auki, jos mielit nähdä esimerkiksi edellämainitun maalauksen. Tämän hetkisten tietojen mukaan Da Vincin työ olisi muuttamassa pois 20.12.2019 mennessä, jonka jälkeen sitä pääsee taas ihailemaan Czartoryskissä.

Da Vinci Ermine
Lady with an Ermine lähde: Wikipedia

❤️ Muuta tekemistä Krakovassa?

Suosituimmat päiväretket kohdistuvat Wieliczkan suolakaivoksiin ja Auschwitziin. Suolakaivoksista kirjoitan vielä varmasti erillisen postauksen, koska kohteesta olisi sanottavana enemmänkin kuin vain muutaman kappaleen verran. Suosittelen kuitenkin lämpimästi siellä käyntiä, koska paikka on aivan uniikki ja ryhmässä matkustaneen amerikkalaisen “Oh my god! This is amazing. This is remarkable!”-mantra oli varsin paikkaansa pitävä kuvaus paikasta. Lisäksi Wieliczkan kylässä oli muutakin mielenkiintoista nähtävää, kuten vaaleanpunainen kirkko ja kauniit puistot. Näille päiväretkille pääset takuuvarmasti joko varaamalla retken etukäteen netistä tai kysäisemällä hotellin aulasta asiaa. Suolakaivoksille pääsee helposti junalla, Auschwitzistä en valitettavasti osaa sanoa, mutta järjestetty retki on varmasti takuuvarma tapa.

Krakova ostokset
Krakova ostokset

Päivät voi käyttää myös shoppailuun tai kauniiden käyttöesineiden ihailuun eri puolilla Krakovaa.

Mikäli vuokraat auton niin kannattaa tarkistaa alueen linnatarjonta, jos Wawelin linnan lisäksi (tai sijaan) haluat kokea rauhallisen vierailukokemuksen. Esimerkiksi täältä löytyy hyviä vinkkejä sekälinnapysähdyksiin että muihin kohteisiin Krakovan ulkopuolella. Me otimme auton alle ja käväisimme Slovakian rajan tuntumassa linnakierroksella sekä Zakopanen vuoristokylässä, tämäkin kierros onnistui yhden päivän puitteissa oikein hyvin.

Miksi emme käyneet Auschwitzissä?

Päätimme jo ennen matkaa, ettemme tällä kertaa vierailisi maailman tunnetuimmalla entisellä keskitysleirillä. Päällimmäinen syy tähän ei ole kuitenkaan fakta, että vierailukohteena keskitysleirit ovat erittäin pysäyttäviä kokemuksia ja ahdistus tapahtumista jää vellomaan päiviksi, viikoiksi tai vuosiksi. Uskon, että jokaisen tulisi kokea nämä tunteet edes kerran elämässä, sillä valitettavasti maailmassa on paljon ihmisiä, jotka edelleen vähättelevät näitä(kin) tapahtumia.

Syy on, että olemme käyneet Stutthofin keskitysleirillä Gdanskin lähellä kaksi kertaa. Kyseessä on vähemmän tunnettu, mutta ensimmäinen Saksan ulkopuolelle perustettu keskitysleiri, joka toimi tuhoamisleirinä sodan viimeisinä vuosina. Siinä missä Auschwitzissa vierailee yli kaksi miljoonaa turistia vuosittain, olimme kahdestaan Stutthofissa ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla “appivanhempien” kanssa oli paikalla taas vain muutama muu vierailija. Lisäksi Krakovassa oli muutenkin turistitungosta vähän joka nähtävyydessä, joten päätimme, ettemme tällä kertaa laita Auschwitzia muutenkin ahtaaseen matkaohjelmaan. Käymme siellä mahdollisesti ensi Krakovan visiitillä, vaikka turistit sieltä tuskin tulevat ainakaan vähenemään.

Myös muualta Euroopasta löytyy (valitettavan runsaasti) samanlaisia ja yhtä pysäyttäviä kohteita. Prahan lähellä on esimerkiksi Theresienstadtin keskitysleiri. Itseasiassa Theresienstadtia käytettiin jopa esittelykohteena Punaisen Ristin edustajille, joille uskoteltiin olosuhteiden olevan suorastaan mukavia ja heille näytettiin muun muassa asumuksia, joissa vain kolme juutalaista asui samassa tilassa. Toki jokainen asiaan yhtään enempää perehtynyt tietää asioiden todellisen laidan. Tätä propagandaa tukemaan tehtiin jopa dokumentti, jossa esiintyneet juutalaiset tuotiin kuvausten jälkeen Auschwitziin tai muille tuhoamisleireille. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä vaihtoehtoisista tavoista kohdata tämä luku ihmisten tekemien kauheuksien kirjassa, vaikka Auschwitz-Birkenau on ollut kaikkein suurin.

20 Comments

 • Esmeralda / Esmeraldan eetos

  Taas kerran todella informatiivinen ja (aina minua ilahduttavasti) historiapitoinen postaus! Krakovan muistot palasivat läheisesti mieleeni. Yksi upeimpia Euroopan kaupunkeja mielestäni! Odotan jo uutta matkaa kovin…

  Kävimme myös monissa synagogissa ja noilla samoilla paikoilla, joilla on kuvattu Schindlerin listaa. Emalitehtaalle emme enää sillä matkalla ehtineet, sillä omatoimiseen Auschwitzin matkaan meni koko päivä. Silloin vuonna 2005 bussissa luki vain Oswiecim puolaksi ja opasteet olivat aika huonot. Perillä on hyvä tosiaan ottaa opas, jollei tiedä historiasta perustietoa enempää. Muuten olisin kyllä kaivannut omatoimista kiertelyä ja hiljentymistä leirillä, joka oli tuolloin täynnä yhdysvaltalaisia ja israelilaisia turisteja.

  Ymmärrän todella hyvin, jollei halua sisällyttää keskitysleiriä matkan vierailukohteisiin. Tuolloin vietettiin vapautuksen 60-vuotisjuhlaa, joten vierailematta leirilläkään kaupungissa oli surullinen tunnelma. Huonetovereina hostellissa olivat yhdysvaltalaiset rouvat, jotka itkivät harva se ilta juutalaisten kohtaloa. Oli myös hämmentävää, miten paljon enemmän tiesin (tuolloin vielä aika nuorena) historiasta ja kerroin paljon uusia asioita jenkkirouville, jotka kertoivat historianopetuksen keskittyvän heillä lähinnä oman maan historiaan.

  Krakovassa historia on harvinaislaatuisella tavalla läsnä, sillä kaupunki säästyi onneksi pahimmilta pommituksilta ja purkuaalloilta.
  Wielickan suolakaivos on myös todella upea! Odotan innolla postausta myös siitä!

  • Johanna V.

   Krakova on tosiaan ollut isojen joukkojen tietämättömissä vielä tuolloin ja olisipa hauska, jos menisit vertailemaan mitkä asiat ovat muuttuneet! Tuo tunnelma on varmasti ollut koskettava noin merkityksellisen juhlan aikaan! Nythän Turustakin pääsee Krakovaan 😉 Nykyäänkin tuntuu, että koko kaupunkia (erityisesti Kazimierziä ja gheton puolta) leimaa todella vahva historian jättämä jälki, joka ulottuu myös iloisen turistin mieleen ja pistää miettimään kaupungin sekä alueen historiaa.

  • Johanna V.

   Ymmärrän kyllä, itsellä esimerkiksi Praha oli tällainen ei-niin-innostava kohde, vaikka sieltäkin kirkkoa ja vanhaa kaupunkia löytyy.. Kaikki ei ole kaikille, mutta arvostan, että luit kumminkin! 😀

 • Riina

  Olipa kivan informatiivinen setti Krakovan nähtävyyksistä ja vanha kaupunkikin näyttää kauniille! Itsellä joskus suunnitelmissa tämä kohde, ja juurikin sen Auschwitzin vuoksi (mutta kuvien perusteella vanha kaupunki on juuri sellainen kaunis eurooppalainen vanha kaupunki, joita rakastan, joten syitä olisi siis useampiakin). Olen käynyt Dachaun leirillä pari vuotta sitten, mutta jostain syystä se ei sammuttanut “janoa”, ja Auschwitz-Birkenau on edelleen mun bucketlistalla.

  • Johanna V.

   Kiitos kommentoinnista, toivottavasti vinkeistä on joskus hyötyä, jos päädytte Krakovaan suuntaamaan! Vanha kaupunki on todellakin kaunis ja toki yksi Krakovan ykkösnähtävyyksiä. Jos ja kun seuraavan kerran Krakovaan suuntaamme, niin uskon että tulemme vielä vierailemaan Auschwitzissä, vaikka se ei tällä kertaa ykköskohteena ollutkaan.

 • Sini

  Krakova on ihana kaupunki ja ensikosketukseni Puolaan tältä kesältä. Mun suosikkialue oli tuo Kazimierz: ajauduin sinne kaikkina kolmena päivänä mun matkalla.

  • Johanna V.

   Kiitoksia! Suosittelen kyllä Puolaan tutustumista, nykyään sinne on niin hyvät yhteydetkin, ettei ainakaan jää siitä kiinni 🙂 Itselläni nousi ehkä vähän yllättäenkin yhdeksi suosikkimatkakohteeksi ensimmäisten Gdanskin visiittien jälkeen, eikä Puola-intoilu ole ainakaan vähenemässä..

 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Todella hyvä ja kattava postaus! Tästä sai paljon hyvää tärppitietoa ja vinkkejä korvan taakse tulevaa omaa reissua varten. Olen ensi vuodelle kaavaillut Puolan omatoimista kiertomatkaa (plus ehkä jotakin muutakin) ja kaikenlaisia tärppejä, kokemuksia ja vinkkejä on tullut haeskeltua ja lueskeltua. Tämä tuli siis hyvään rakoon, kiitos siitä! 🙂

  • Johanna V.

   Kiitos! Puola on mahtava maa, jotenkin suomalaisena myös sopeutuu paikalliseen kulttuuriin hyvin, vaikka tuo kieli ei ihan taivukaan 😀 Maaseudulla on myös paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä, toivottavasti matkasi toteutuu!

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Krakova hurmasi minut välittömästi heti ensimmäisellä vierailullani joskus vuosia sitten. Nyt muutaman vuoden aikana olen käynyt kaupungissa uudestaan kahdesti omalla autolla. Kaupunki on aina ollut täynnä iloista energiaa. Krakovassa väreilee sellainen hyvä fiilis.

  Krakovaan liittyy paljon legendoja – kertomuksia, jotka ovat osittain tai kokonaan tarua. Tässäpä viisi sellaista. Ehkäpä joku niistä on uusi sinulle?

  https://tamamatka.fi/puolan-krakova/

 • Sandra

  Krakovaan menisin varmaan juuri keskitysleirivierailun vuoksi, mutta postauksestasi päätellen myös itse kaupungissa on paljon nähtävää.

  Puola kiinnostaa kyllä, se on sopivan lähellä ja itselleni vielä uusi kohde.

  • Johanna V.

   Kiitos kommentista! Monelle Auschwitz on tosiaan motivaattorina Krakovaan matkustamiseen, mutta kaupungilla on tosiaan paljon muutakin annettavaa ja koettavaa 🙂

 • Noora / Seikkailumielellä

  Vierailin Krakovassa viime talvena pitkälti Auschwitzin perässä, mutta kaupunkia tuli toki kierreltyä muutenkin. Keskitysleiri oli helmikuun pikkupakkasilla yllättävän tyhjä, joten vierailu sujui hyvin rauhallisissa merkeissä. Tykkäsin Krakovasta kyllä kaupunkina muutenkin, Puola on kaikilla vierailuillani yllättänyt positiivisesti siisteydellään, kiinnostavalla historiallaan ja ystävällisyydellään.

  • Johanna V.

   Kiitos kommentista, meidätkin Puola on kaikinpuolin yllättänyt positiivisesti ja ehkä siksi siellä on tullutkin pyörittyä useampaankin otteeseen 😀

  • Johanna V.

   Krakova ihastuttaa muistoissa edelleen ja kieltämättä tekisi mieli heti ottaa Wizzairin lennot ja suunnata ruokalomalle.. Nousi yhdeksi lempikaupungiksi!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *