Eurooppa,  Matkustelu,  Puola

Herkullinen Krakova – ravintolavinkkejä ja paasausta puolalaisesta ruoasta

Yhdysvalloista olisi vielä muutamia postauksia tulossa, mutta tähän väliin sopii palata tuoreessa muistissa oleviin makukokemuksiin Krakovasta. Puola tarjoilee aivan mielettömiä ruokakokemuksia naurettavan halvalla ja kovemmankin luokan ruokahifistelijälle löytyy varmasti valinnanvaraa. Esimerkiksi Michelin-oppaan suosittelemia ravintoloita löytyy pelkästään Krakovasta parikymmentä*. Me rakastamme hyvää ruokaa, mutta parempien ravintoloiden hintataso ei aina sovi meidän matkabudjettiimme ja valitsemme usein kohtuuhintaisia ravintoloita, joista saa hyvää perusruokaa. Puolassa taas valitsemme lähinnä arvosteluiden ja muiden kokemusten perusteella parhaalta kuulostavan menuun ja hinta nousee harvoin ongelmaksi.

*Michelin-oppaan suosittelemat ravintolat eivät siis ole automaattisesti Michelin tähden ravintoloita, mutta niille on voitu myöntää hyvää hinta-laatua kuvaava Bib Gourmand symboli tai Michelin Plate symboli, joka kuvaa erityisen hyvänmakuista ruokaa. Lisäksi voidaan antaa muita symboleita perustuen esimerkiksi ruoka-aineiden laadukkuuteen tai poikkeuksellisen hyvään viinivalikoimaan. Tsekkaa symbolit täältä, jos Michelin arvioinnin kriteerit kiinnostavat enemmän. Michelin tähdellä varustettuja ravintoloita ei Krakovassa ole.

Monilla ravintoloilla on myös tunnelmalliset pihapatiot, kuten tämä Kolanko No 6 esimerkki osoittaa.

Opiskelu- ja työkiireiden takia jäi ruokapaikkojen valinta viime tinkaan ja tehtiin varauksia vasta paikan päällä. Tästä syystä emme myöskään päässeet ihan kaikkiin haluamiimme ravintoloihin ja toisaalta en ehtinyt tehdä ihan hirveästi taustatyötä ennen matkaa. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että monet suosituimmat ravintolat ovat aika pieniä ja varaus kannattaa aina, mieluusti reippaasti aikaisemmin. Kaikkiin ravintoloihin olen kuitenkin erittäin tyytyväinen ja ruoka oli poikkeuksellisen herkullista. Tosin Zakopanessa oli yksi selkeästi heikompi suoritus, mutta sen perustelen nälkäkiukulla ja emme olleet suunnitelleet siellä syömistä etukäteen ollenkaan. Krakovan ravintoloista kaikki ylsivät kirkkaasti odotuksiemme tasolle.

Aamupala

Wesola Cafe

aamupala kahvila puola

Pieni ja suosittu paikka vanhan kaupungin ja rautatieaseman läheisyydessä sekä sopivasti meidän huoneiston vieressä. Paikka on selkeästi suosittu ja asiakkaita virtasi tasaisesti sisään sekä aamiaiselle että noutokahvia hakemaan. Me tilasimme (osittain vahingossa) ison aamiassetin, joka koostui herkullisesta avokado-leivästä, kananmunasta ja leivistä makeilla ja suolaisilla täytteillä, joita sai itse annostella kupeista. Sanomattakin selvää, että ihan kaikki tahnat eivät tulleet syödyksi, niistä suurin osa oli pähkinäpohjaisia ja varmasti hyvin energiarikas aamupala kokonaisuudessaan nautittuna 😀 Lisäksi otimme erikoiskahvit. Tällä setillä oli kokonaisuudessaan hintaa hieman reilu 16 euroa. Pieni miinus tulee paikan ahtaudesta ja istumapaikat olivat hieman epämukavia. Ulkona olisi ollut lisää istumatilaa terassilla, mutta aamut syyskuussa ovat jo niin viileitä, ettei se houkutellut meitä ollenkaan.

Kuten kuvista huomaa, ei kaikki lautaset mahtuneet ensimmäiseen istumapaikkaamme, joten vaihdoimme leveämmän pöydän ääreen heti sen vapauduttua.

Mo-ja Café & Bistro

Hieman edellistä suurempi ja lähempänä vanhaa kaupunkia ja Kazimierziä (oikeastaan niiden keskellä). Ravintola tarjoilee monipuolista aamupalaa ja brunssia sekä lounasta ja illallista, jotka kuulostivat myös herkulliselta (mustikkaisia pierogeja, kyllä kiitos!). Meille valikoitui paikalliset rahkapannarit ja aamupalasetti, joka sisälsi kalkkunaa, kananmunaa, jugurttiä ja mysliä, avokadoa.. Juomaksi kanelista lattea vegaanimaidolla (yleisesti monesta ravintolasta löytyi hyvin myös kasvipohjaisia vaihtoehtoja) sekä smoothie. Rahkapannareita oli neljä, eikä niitä kerta kaikkiaan olisi yksi ihminen saanut alas yhdellä istumalla, sen verran olivat tuhteja! Taaskaan ei pankki räjähtänyt, sillä loppulasku jäi taas alle 20 euron.

puola aamupala ravintola

Sijaintinsa puolesta tämä sopii varmasti monelle matkaajalle, sillä vieressä on sekä hostelleja että hienoja hotelleita. Lisäksi tästä vierestä löytyy kasvissyöjän kebab-paikka eli Vegab, jota on kehuttu monessa eri yhteydessä.

vegab vegaaninen kebab puola

Kolanko No 6

Kazimierzin kaupunginosan aamupalahelmi on tunnelmallinen Kolanko No 6, josta on hyvä jatkaa maha täynnä esimerkiksi lukuisille kävelykierroksille, jotka starttaavat tästä historiallisesta juutalaiskorttelista.

Kolanko No 6 saattaa olla monelle entuudestaan tuttu, sillä ravintolan yksinkertaista buffet-aamupalaa hehkutetaan monessa blogissa ja oppaassa. Kyse on edullisesta noin 6 euroa maksavasta puolalaistyylisestä kattauksesta, joka sisältää paljon oman tuotannon kasviksia sekä vuohenjuustoa ja itse leivottuja leivonnaisia. Tietenkin tarjolla on myös perinteisiä leikkeleitä, salaattia, leipää ja mysliä. Veikkaan, että buffetin sisältö vaihtelee päivittäin perustuen sillä hetkellä saatavilla oleviin raaka-aineisiin ja varmasti hyödynnetään myös edellisen päivän tuotteita (kuten kakkuja), koska ravintola tarjoilee myös lounasta ja illallista sekä kattavan juomavalikoiman. Myös lounaan sisältö näyttäisi vaihtelevan päivittäin. Ravintolan menu löytyy täältä.

Makealla puolella tarjolla oli esimerkiksi ihanaa hunajakakkua, jota on huonolla menestyksellä yritetty tehdä kotonakin miehen toimesta (maku oli hyvä, ulkonäkö…).

Illallispaikat

Czarna Kaczka aka The Black Duck

Tämä ravintola sijaitsee aivan vanhan kaupungin reunalla hotellin yhteydessä ja tarjoilee nimensä mukaisesti erityisen hyviä ankka-ruokia. Itseasiassa olen syönyt ankkaa ainoastaan Puolassa, koska siellä sitä löytyy monen ravintolan listalta (esim. fantastisessa Gdanskin Literackassa). Itse tilasin ankkaa portviini-kastikkeessa ja mies taas lempiruokaansa sianpotkaa. Viinivalikoima oli ihan kohtuullisen hyvä, mutta flunssasta toipuessa maistui paremmin kivennäisvesi limesiirapilla ja sianpotkalle paikallinen olut. Ruoka oli kauniisti aseteltua ja tunnelma ravintolassa oli rento, pieni miinus kuitenkin palvelun hitaudesta. Samalla tosin viereisessä pöydässä sai espanjalainen turisti viinit syliinsä tarjoilijan toimesta, jota pahoiteltiin heille kymmeniä kertoja ja ilmaisten jälkiruokien kera. Toisessa pöydässä taas nautittiin ravintolan erikoisuutta eli kokonaista ankkaa paikallisilla höysteillä, joka ainakin englantilaisturisteille tuntui maistuvan erittäin hyvin ja jos menisin tänne uudelleen, niin saattaisin kallistua tähän vaihtoehtoon, sen verran herkulliselta näytti! Meidän annoksille hintaa juomineen tuli noin 30–35 euroa.

pierogi puola ravintola

Lisukkeeksi pierogeja juustolla ja perunalla täytettynä.

ankka puola ravintola

Ankka oli hyvää, mutta viereisen pöydän kokonainen ankka houkutteli ulkonäöllään vielä enemmän. Annoskateus, anyone?

Pod Złotym Karpiem

pierogi puola ravintola

Sympaattisen pieni Pod Złotym Karpiem löytyy vanhan kaupungin ytimestä pieneltä sisäpihalta. Tila on todellakin pieni ja parakkimainen näin talvella, mutta ruoka hienostunutta ja herkullista. Tämä paikka oli aivan täynnä syyskuisena keskiviikkona, joten suosittelen etukäteen varaamista. Alkuun otimme pierogeja ankkatäytteellä tattaripedillä tarjoiltuna. Erityisesti tämä ruokalaji oli taivaallisen hyvä ja täyttävä alkupala kahdelle jaettuna. Pääruoaksi otin tuli taimenta linssi-kurpitsa-pinaattipedillä sekä miehelle paikallinen porsaankyljyksesta valmistettu “kakku”, joka oli aseteltu kuminaisen leivän päälle sekä kuorrutettu täyteläisellä kastikkeella. Otin kylkeen lasin italialaista valkoviiniä ja mies paikallista erikoisolutta.

taimen puola ravintola

Myös kauniisti aseteltu ruoka on iso plussa.

Filipa 18 – food wine art

Tämä ravintola nousi meidän suosikiksi tällä matkalla! Ravintola sijaitsee Hotelli Indigon yhteydessä ihan rautatieaseman lähettyvillä, mutta on ilmeisesti edelleen isompien turistijoukkojen tietämättömissä, sillä ravintola oli torstai-iltana hyvin seesteinen ja vain muutamassa pöydässä oli meidän lisäksemme ihmisiä. Ravintola tarjoilee modernia puolalaista ruokaa. Mitään hienostelua täällä ei kuitenkaan vaadita, vaan tunnelma oli mukavan rento.

Alkupalaksi tarjoiltu mysteerikeitto oli miellyttävä yllätys!

Voit valita viiden tai seitsemän ruokalajin menun tai tilata listalta, kuten mekin tällä kertaa teimme. Tilasimme vain pääruoat, mutta saimme ensin eteemme “kokin erikoisuuden”, jonka sisältöä tarjoilija ei halunnut meille kertoa, koska kyse oli uudesta ruokalajista ja kokit halusivat nähdä reaktiomme. Tosiaan keittiöstä tuli kolme kokkia kädet puuskassa tuijottamaan syömistämme 😀 Tarjoilija kertoi maistettuamme, että kyse oli verimakkarasta keiton muodossa! Hän kyseli onko ajatus liian vastenmielinen ja täytyy sanoa, etten ole varma tilaisinko tuotetta ruokalistalta, koska veriruoat eivät ole ikinä olleet suosikkejani, mutta tämä keitto oli ihanaa, erityisesti pohjalla olleisiin hedelmäisiin elementteihin yhdistettynä! Toisaalta tähän päättyi vuoden alusta alkanut yritykseni olla ilman punaista lihaa / niistä valmistettuja tuotteita, mutta tälläisessä tilanteessa suostun ehdottomasti tekemään poikkeuksia jatkossakin, vaikka kotipuolessa operaatio lihan vähentämisestä eteneekin.

Tämän jälkeen saimme keittiön tervehdyksen, joka sisälsi pinaattia ja.. Muisti on tässä kohtaa valitettavasti pettänyt, mutta alkupala oli erinomainen. Pääruoaksi tuli hunajakanaa hummuksella ja porkkana-chilimoussella. Mies otti peuran osso buccoa punaviinillä maustetuilla vihanneksilla sekä tattarilla. Jälkiruoaksi vielä vanilijapommi, joka sisälsi erilaisia vanilijaisia elementtejä sekä valkosuklaata, ah! Juomaksi minulle puolalaista punaviiniä ja miehelle jälleen paikallinen olut. Viinilista oli tässä paikassa laaja ja myös upeita vintage-herkkuja olisi ollut tarjolla vaikka millä mitalla. Valitsemani raikas (ei-vintage) punaviinini sopi kanalle erinomaisesti. Hintaa juomineen ja tippeineen tuli yhteensä vähän alle 50 euroa.

Vanilijapommin valkosuklaiset keksinmurut kummittelevat mielessä vieläkin.

Puolalaiset viinit – uusi trendi vai floppi?

Yleisesti puolalaiselle liha- ja rasvapitoiselle ruoalle sopii olut paremmin, mutta viinivalikoimasta ei todellakaan ole puutetta ja sopivia vaihtoehtoja löytyy keskiverrostakin ravintolasta. Olut puolalaisille maistuu ja erityisesti erikoisempien vehnäoluiden runsas valikoima miellytti miestä. Kaupassa oluita oli tarjolla monipuolisesti eri merkkejä ja erikoisuuksia on tarjolla runsaasti, usein ne ovat vielä paikallista tuotantoa. Puolalaista viiniä alkaa myös olla tarjolla lähes jokaisessa ravintolassa ja jos trendejä on uskominen, saattaa tästä kehittyä jopa uusi ilmiö lähivuosina. Puolassa Itseasiassa Puolan ensimmäiset viinit ovat lähtöisin juuri Krakovan alueelta Wawelin kukkuloiden lähistöllä ja munkit ovat luonnollisesti olleet viininteon kehityspäälliköitä tuolloin yli 1000 vuotta sitten. Korkeimmillaan tuotanto oli 1500-luvun paikkeilla, mutta monen muun maan tavoin kuoli tuotanto lähes nolliin kommunismin aikaan ja viininviljelyyn osoitetuilla alueilla tuotettiin lähinnä hedelmäviinejä. Vasta 1980–luvulla päästiin takaisin viininteon makuun, erityisesti yhden miehen ansiosta. Złotym Karpiem alkoi kokeilemaan eri rypäleiden viljelyä ensin omalla takapihallaan, josta toiminta laajeni laajentumistaan, tosin aluksi meininki oli aika lailla tasoa “kokeileva viininviljely”. Karpiemia pidetään kuitenkin ensimmäisenä Puolan viininviljelyn ammattilaisena.

Tällä listalla ei puolalaisia viinejä ollut, vielä.

Nykyään maantieteelliset ja ilmastolliset haasteet, kuten kylmät talvet ja olosuhteiden vaihtelevuus, on osattu kääntää vahvuudeksi (hyvä esimerkki on kansainvälisesti puolalaiset jääviinit, joiden tuottamisesta vastaa yliopisto) ja sinnikkäät viinintekijät ovat nostaneet Puolan varteenotettavaksi kilpailijaksi viinimarkkinoille, mahtavaa! Krakovasta on helppo tehdä myös viinitilavierailuja, sillä nykyäänkin moni viinitila sijaitsee lähistöllä, vaikka entisajoista poiketen viljellään viiniä nykyään muuallakin kuin eteläisessä Puolassa. Viinitiloilla vierailun voi yhdistää esimerkiksi paikallisiin hunajatiloihin tutustumiseen. Viinien ja oluiden lisäksi siidereitä on saatavilla hyvä valikoima, kuten myös hedelmäviinejä. Punaviinit ovat pääsääntöisesti hapokkaita ja tumman marjaisia ja valkoviinit niin ikään ovat raikkaan hapokkaita ja sitruksisia, tyypillisiä kylmän ilmaston alueen viinejä. Ilmeisesti puolalaiset itse nauttisivat mieluiten italialaistyylisiä muhkeita punaviinejä ja lempeitä valkoviinejä, joka hieman vaikuttaa paikallisten viinien suosioon.

Ravintoloissa saa usein paikallista hedelmä- marja- tai maustelikööriä laskun yhteydessä, me saatiin luumulikööriä ja kirsikkalikööriä. Mikäli sattuu niin, että automaattisesti ei näin tapahdu niin suosittelen tilaamaan lasit paikallista likööriä tai ostamaan tuliaispullon kaupasta.

Erikoisoluita rivissä pikkupuodissa Zakopanessa.

Puolassa ruokailun ABC

Puolalainen ruokakulttuuri on monipuolinen sekoitus naapurimaiden, kuten Tsekin ja Slovakian keittiötä, mutta vaikutteita on tullut myös Saksasta ja Unkarista. Juutalaisia, ranskalaisia ja jopa turkkilaisia vaikutteita on levinnyt alueelle aikojen saatossa ja ominaista puolalaiselle ruoanlaitolle on runsas lihan, vihannesten ja yrittien käyttö. Myös erilaiset viljapohjaiset valmisteet ovat suosittuja, eikä voin ja kerman käyttöä ujostella. Paikalliseen tapaan voit nauttia alkuun esimerkiksi silliä (karppi taitaa olla eteläisissä osissa suosituin) tarjoiltuna öljykastikkeessa tai laadukasta tartaria, myös leikkeleitä on saatavilla usein hyvä valikoima. Meille maistui alkuruoaksi myös lihattomat pierogit, joissa sisällä oli venäläiseen tyyliin perunoita ja juustoa. Lihaisia pierogeja on lähtökohtaisesti kuitenkin enemmän tarjolla. Pääruoka saattaa valintasi mukaan olla lihaa  tai kalaa esimerkiksi hapankaalilla ja tuhdeilla lisukkeilla höystettynä, tarjolla on possun ja sian lisäksi usein riistaa tai ankkaa. Jälkiruoaksi sopii nauttia vaikka juustokakkua (sernik) tai unikonsiemenillä maustettuja leivonnaisia (kuten kääretorttumainen makowiec). Puolalaisissa kakuissa ja leivonnaisissa on usein käytetty myös happamimpia maitotuotteita (rahkaa ja kermaa), jotka taittavat makeutta mukavasti. Tässä kohtaa on hyvä todeta, ettei puolalainen ruoka todellakaan ole mitään laihdutusruokaa! 😀 Keitot ovat myös erinomaisia ja täyttäviä, kokeile esimerkiksi kanakeittoa (rosół), hapanjauhokeittoa (żurek) tai punajuurikeittoa pierogeilla höystettynä. Usein keittoja tarjoillaan suoraan leivästä, joka on erinomainen lounas, varsinkin viileämmällä säällä. 

sisustus puola ravintola

Persoonallinen sisustus on myös yksi puolalaisten ravintoloiden etukortteja. Kuva on Kolanko No kutosesta.

Erityisesti puolalaisessa keittiössä miellyttää paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen ja esimerkiksi omenaa, perunaa, luumuja ja tattaria löytyy todella monen ruoan lisukkeena. Maailmansotien jälkeen toki Puolassa ei ollut juurikaan tarjolla ulkomaalaisia raaka-aineita ja monet ravintolat olivat neuvostoaikana valtion hallussa. Nykyäänkin puolalaiset ovat kiintyneitä omiin paikallisiin ruokiinsa ja pikaruokaravintoloiden suosio ei ota tuulta alleen. Vältä siis KFCn ja McDonaldsin helppoja houkutuksia ja istahda paikalliseen ravintolaan tai vähintään nappaa ostoskeskuksessa pyöriessäsi lounas paikallista ruokaa tarjoilevista seisovista pöydistä, joissa maksat lautasen painon mukaan. Itseasiassa Puolassa tuntui olevan monta slow food -ideologiaa promoavaa ravintolaa. Slow food on siis alunperin noussut erityisesti pikaruoan vastaiseksi liikkeeksi.

Aivan vanhan kaupungin ytimestä löytyy Krakovassa hullun hyviä ravintoloita, jotka eivät ole pesiytyneet sinne vain turistien höynäytys mielessään. Toki Krakovastakin ydinpaikoilta löytyy ravintoloita, jotka ovat siellä houkutellakseen ohikulkijoita sisään vain tarjoillakseen ylihintaista ja huonolaatuista ruokaa, mutta koen, että täällä riski on pienempi kuin esimerkiksi Prahan turistikadun ytimessä. Krakovassa erityisesti välttelisin Kazimierzin vanhan synagogan lähistön “kosher”-ruokaa tarjoilevia ravintoloita, joiden puolalaisilla omistajilla ei käytännössä ole mitään käsitystä kosher-ruoasta tai sen valmistuksen ideologioista. Paikallisen mukaan alueella on vain harvoja aitoa kosheria tarjoavia ravintoloita, mutta en osaa sanoa niistä tällä erää enempää. Kehotan kuitenkin tekemään taustatutkimusta ennen ruokapaikkoihin menemistä, erityisesti jos noudatat erityisruokavaliota.

Kasvissyöjille sopivaa pikaruokaa löytyy Vegabista, josta meinasimme sortua tilaamaan tofukebabit, vaikka juuri tulimme syömästä. Onneksi mieli ja maha tajusivat kuitenkin kieltäytyä houkutuksesta.

Tippiä ei ole pakollista jättää, mutta luonnollisesti hyvästä palvelusta kannattaa mieluusti jättää jotain 10–15% välillä. Korttimaksu onnistui ainakin kaikissa näissä ravintoloissa, joten uskoisin kortin käyvän kaikissa isommissa paikoissa. Käteistä kannattaa silti varata mukaan varmuuden vuoksi, jos ei ole varma korttikoneen olemassaolosta. Väittäisin kuitenkin, että suurimmassa osassa kortti käy ja mekin annettiin tippi kortilla maksettuna. Käteistä voi polttaa ostamalla kojuista juustoherkkuja ja hehkuviiniä.

Loppuun piti vielä kirjoittaa puolalaisista makeista herkuista sekä herkullisista katukojuista, mutta ehkä nämä paasaukset riittävät tällä erää. Olisi mielenkiintoista kuulla muiden mietteitä ja kokemuksia puolalaisesta keittiöstä!

21 Comments

 • Esmeralda / Esmeraldan eetos

  Olipa mielenkiintoinen postaus! Pari mainitsemasi ravintolaa ovatkin sitten vierailuselviöt seuraavalla Krakovan-matkalla. Ainakin tuo taiteen, ruuan ja viinin fuusiokeidas Filipa 18. Hauskaa syödä kirjaimellisesti kokkien koekaniineina 🙂 Onneksi kokemus oli maultaan niin mieluinen, ettei tarvinnut feikkihymyillä järkytyksen yli!

  Näyttää siltä, että ruokakulttuuri Krakovassa (ja Puolassa ylipäätään) on ottanut aimo askelia eteenpäin sitten 2000-luvun alun, jolloin vietin Krakovassa viikon. Kazimierz oli ainoa alue, josta löytyi oikeasti tasokkaita ravintoita, muttei sieltäkään jäänyt mitään ikimuistoista mieleen. Paitsi erään kosher-ravintolan pilaantunut kana 🙂 Sen sijaan katukeittiöstä pakkasnälkään napattu puolalaistyylinen kebab smetanalla ja suolakurkkulla oli niin herkullinen, että ikävöin sitä vieläkin.

  Puolalaisia viinejä ei muistaakseni ollut viitisentoista vuotta sitten tarjolla lainkaan ravintoloissa, mutta lentokentältä löytyi puolalainen pinot noir. Se oli ihan potentiaalinen, muttei Bourgogne-hintaisena ihan odotusten väärti. Ties kuinka kauan se oli kerännyt pölyä tiskillä 🙂 Uskon myös, että puolalaiset viinit nousevat vielä Tsekin, Unkarin, Slovenian ja Slovakian viinien vanavedessä. Jään kieli pitkällä odottamaan!

  • Johanna V.

   Kiitos! Krakovassa varsinkin rakennus- ja restaurointityöt ovat näkyvä osa katukuvaa ja uskoisin kaupungin katukuvan olevan jatkuvassa muutoksessa. Kävelykierroksemme opas oli sitä mieltä, että Kazimierzissä olisi tällä hetkellä vain yksi aitoa kosher-ruokaa valmistava juutalaisomisteinen ravintola, mutta nopean googlauksen perusteella saattaa siellä olla muitakin. Tosin arvostelut eivät niissä päätä huimaa. Opas uumoili, että tulevaisuudessa kosheriakin on paremmin saatavilla sillä juutalaisväestö kasvaa koko ajan. Puolalaiset viinit ovat tosiaan varsin uusi ilmiö, olisipa mukava joskus päästä kokemaan laajempi tasting juuri mainitsemiesi maiden tuotteilla, uskon että sieltä löytyy pienellä etsimisellä todellisia helmiä! Katukeittiöt olivat kyllä erinomaisia, niistä kirjoittelen seuraavaksi!

 • Eveliina | Korkkarit rinkassa

  Hahah.. aika ovelasti osannut kokit uummoilla, ettei verimakkarakeitto ehkä sellaisella nimellä pääsi montaakaan kertaa ulos keittiöstä, jos se ihan niin listalla lukisi. Taitaisi se monelle maistua paljon paremmalta, jos ei tiedä mitä syö? Jukrat, pitäisi pian mennä käymään varmaan Gdanskissa, kun Turusta niin helposti pääsee sinne!

  • Johanna V.

   Ennakkoluulot kyllä tosiaan olisivat varmasti menneet todellisen maun edelle, jos olisi tiennyt mitä sitä on pistelemässä suuhunsa, varsinkin kun muista olenko koskaan syönyt mitään verta sisältävää aikaisemmin tai ainakaan näin hyvällä ruokahalulla 😀 Gdansk on myös erinomainen ruoka- ja kulttuurikohde, Turusta nykyään pääsee suorastaan laittoman helposti nauttimaan puolalaisesta meiningistä! 😍

 • Reissu-Jani

  Itse pidän erityisesti hyvästä zurek-keitosta. Muuten perinteinen ruoka on aika lähellä tsekkiä tai liettuaa — possua, hapankaalia ja makkaroita. En ollutkaan kuullut puolalaisesta viinikulttuurista, enemmän pidän sitä maata olut (ja vodka) maana. Krakovassa kävin mm. Pod Aniolami ravintolassa — “kallis” mutta hyvä. Halvempiakin paikkoja löytyy, mutta tunnelma kellariravintolassa (joita on muuten Krakovassa paljon!) oli hyvä. Pubina voin suositella Banja Luka nimistä baariketjua – niitä löytyi ainakin muutama Krakovan keskustasta: olut 1€, ja gt 1.25€… tuntui olevan opiskeiljoiden ja nuorten aikuisten suosiossa.

  • Johanna V.

   Kiitos lisävinkeistä! Pod Aniolami olisi meitäkin kiinnostanut, mutta paikka oli täyteen varattu 🙁 Puolalaisten kiintymys oluisiin on myös yksi jarruttava tekijä viinimarkkinoiden laajenemisessa, mutta sama ilmiö on huomattavissa myös Tsekeissä! Noilla hinnoilla ei yllätä baariketjun suosio, ei ihme että meidänkin kanssa samassa koneessa oli isoja opiskelijaporukoita suuntaamassa ekskursiolle Krakovaan 😀

 • Tero / Laamanaaman maailma

  Kravova on ollut omalla listallani jonkun aikaa ja varmasti tämäkin suunnitelma konkretisoituu lähiaikoina. Täytyykin laittaa muutama näistä ravintoloista muistiin ja käydä testaamassa kun on sen aika. Omia kokemuksia puolalaisesta keittiöstä on Gdanskista ja sieltä löytyi monen kirjavia paikkoja ihan perus-puolalaisesta rasvaisesta makkarasta terveellisempiin salaatteihin. Hintatason puolesta ainakin mahtava paikka syödä vähän hienomminkin 🙂

  • Johanna V.

   Suosittelen kyllä Krakovaa lämpimästi ja ravintoloista erityisesti tuota Filipa 18! Gdanskissa oli enemmän kalapainoitteisia ruokia kun taas Krakovassa perinteisempää puolalaista, jota toki löytyy myös Gdanskista, mutta jokin vivahde-ero ravintolatarjonnassa oli. Parasta on juuri tuo, ettei ravintolaa valitessa tarvitse tuijotella hintoja ja kolmen (tai viiden tai seitsemän..) ruokalajin illallinenkaan ei luo merkittävää lovea matkabudjettiin 🙂

 • Maarit - niceMatkaaja

  Krakova on tosiaankin ihan mahtava ravintolakaupunki, mikä yllätti viime kesän reissulla täysin. Hyvää, halpaa ja pääsääntöisesti runsaat (vähän liianki) annokset. Tarjolla myös makuja maailmalta joka lähtöön. Voisin matkustaa Krakovaan uudestaan ihan pelkästään ruoan vuoksi 😋.

  Omista ravintolakokemuksiani (ja paljosta muustakin) löydät juttua täältä: http://www.maaritmaailma.com/parasta-krakovassa-kiehtova-kazimierz/ sekä täältä: http://www.maaritmaailma.com/krakova/

  • Johanna V.

   Mielestäni ruoka on täysin pätevä syy kohteen valinnalle! Kiitos vinkeistä, täytyy käydä itsekin lukemassa kokemuksistasi 🙂

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Olen matkustellut paljonkin Puolassa, myös Krakovassa, mutta usein mukana on ollut kaksi teinipoikaa (15 ja 17), jotka haluaa lihaa!!! Eli paikat on sitten ollut pihvimestoja, koska ei jaksa kuunnella sitä kitinää, että mä mitään punajuurikeittoa syö 😀

  Nyt pitkästä aikaa oltiin kahdestaan miehen kanssa Gdanskissa ja syöpöteltiin oikein kunnolla kalaa ja pierogeja. Seuraavaksi ajattelin suunnata Varsovaan ruokamatkalle.

  • Johanna V.

   Haha, onneksi Puolasta löytyy laadukkaita pihvipaikkojakin varmasti! Jään odottelemaan ruokavinkkejä Varsovaan, me ollaan tehty niin pikainen visiittiä siellä, etten rehellisyyden nimissä edes muista mitä ollaan syöty.. Gdanskin kala-ateriat ovat kyllä vertaansa vailla!

  • Johanna V.

   Kolankon illallismenu näytti kanssa kovin herkulliselta! Hamsaan en törmännytkään, mutta hyvä vinkki niille, jotka israelilaista ravintolaa etsivät Krakovasta 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Näitä ruokapostauksia on aina kiva lukea. Näyttääpä Krakova varteenotettavalta ruokakaupungilta. Ja parasta tietysti, kun hintataso tarjoaa mahdollisuuden kivuta ruokataivaalla aika ylös. Nälkä tässä tuli ja kipinä matkustaa Krakovaan 🙂

  • Johanna V.

   Kiitos kommentista! Krakova on todella varteenotettava vierailukohde jo ihan pelkästään edullisten ruokahoukutusten takia, toki siinä syömisen sivussa voi sitten katsastaa myös muut nähtävyydet.. jos ehtii 😀

  • Johanna V.

   Toivottavasti teillä on ollut onnistunut matka! Nälkäisenä tuskin ainakaan tarvitsee kotiin palata 😉 Toiseen kommenttiisi viitaten, toivottavasti erityisruokavaliosta huolimatta olette löytäneet sopivaa syötävää, ainakin tuntui, että nekin on otettu yllättävän hyvin huomioon.

 • Christa

  Onnistuin omalla Krakova-reissullani vuosi sitten syömään itseni niin ähkyksi ihanista aamupaloista ja kahviloiden anneista, että kävin vain yhtenä iltana syömässä kunnolla. Olin yllättynyt kuinka tasokasta ruokatarjonta Krakovassa oli. Nuo teidän annokset näyttävät todella herkullisilta!

  • Johanna V.

   Voin hyvin kuvitella! Mekin mentiin käytännössä mahat täynnä iltaruualle, mutta lomalla saa ehkä “vähän” herkutella 😀

 • Melissa

  Kazimierzin ravintoloita ei tarvitse mitenkään vältellä. Juutalaisen kulttuurin ruokaa tarjoillaan kyllä monessa, mutta esimerkiksi entisessä Mikvessä käy juutalaisen seurakunnan ihmiset syömässä. Ravintolan nimi on Klezmer-Hois. Hamsa on myös erittäin hyvä paikka. Arielista saa aika perus ruokaa. Kosher -ravintoloita tosiaan löytyy myöskin alueelta, juutalaisella seurakunnalla on oma kosher -ravintola alueella. Ja totta, kannattaa tutustua ravintoloihin, sillä Kazimierzissa on Krakovan parhaat ravintolat, oikeasti ja muutenkin kannattaa tutustua Kazimierziin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *